Siirry sisältöön
Näyttelyt Habitare-suunnittelukilpailu 2024

Habitare-suunnittelu-kilpailu 2024

Suunnittelukilpailun teemana Mukavuusalue

Habitaren ja Aalto-yliopiston Habitare-suunnittelukilpailu nostaa esiin nuoria arkkitehtuurin ja muotoilun opiskelijoita.

Vuonna 2024 Habitare-suunnittelukilpailun teemana oli Mukavuusalue – Comfort Zone.

Tehtävänä oli suunnitella ja rakentaa mukavuusalue yhdelle tai useammalle ihmiselle. Kilpailutyön konseptin tai materiaalin käytön tuli heijastaa Habitaren 2024 Kerroksia/Layers-teemaa. Teeman taustalla on ajatus siitä, miten kodit tai tilat syntyvät: miten nykyisyys muotoutuu menneestä, yksilöllisistä tyyleistä, asioista joita emme havaitse, vuoropuheluista sekä asioiden törmäytyksistä.

Kaksiosaisen kilpailun finaaliin valittiin viisi työtä. Ensimmäisessä vaiheessa tuomaristoon kuuluivat Habitaren Creative Lead ja Aalto-yliopiston luennoitsija Päivi Helander, arkkitehti ja Aalto-yliopiston professori Pentti Kareoja, sisustusarkkitehti sekä muotoilija ja Aalto-yliopiston professori Tomek Rygalik.

Kilpailun päätuomariksi kutsuttu Studio Tolvanen valitsi voittajan, joka julkistettiin Habitaren päälavalla keskiviikkona 11.9.2024 klo 10. Kilpailun palkintona on Suomen Messusäätiön lahjoittama 5 000 euron stipendi.


Habitare-suunnittelukilpailun 2024 voittajat

Habitare-suunnittelukilpailun 2024 voittajiksi valittiin jaetulla ensimmäisellä sijalla työpari Henry Lång ja Ella Nikulainen sekä Jenni Suur-Inkeroinen.

Henry Långin ja Ella Nikulaisen teos Loom Room on yhteisöllinen, iloa ja yhteyttä luova inspiroiva tila, jossa käsityöperinne yhdistyy leikkisästi moderniin yhteiseen olemiseen ja tekemiseen. Jenni Suur-Inkeroisen teos Hali taas on yksityinen turvapaikka, jossa on lupa olla rauhassa, piilossa ja yksin. Voittajat olivat kaikki Aalto-yliopiston opiskelijoita.

“Nämä kaksi teosta erottuivat joukosta ja täydensivät toisiaan teeman ja tehtävänannon puitteissa. Molemmat ovat paitsi taideteoksia, myös muunnettavissa käyttöesineiksi arkeen”, Studio Tolvasen Julie ja Mika Tolvanen kertovat.

Kilpailun päätuomari Studio Tolvanen valitsi voittajat viiden finalistin joukosta. Voittaja saa Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron stipendin. Finalistityöt ovat nähtävissä Habitaressa 11.–15.9.2024.

Tutustu finalisteihin

Finalistityöt haastavat aikamme mukavuuden ja rentoutumisen muotoja.

”Kilpailutöiden joukossa korostui temaattisesti pyrkimys suojaavaan, pehmeään tilaan, jonkinlaiseen muotoilun avulla luotuun pakopaikkaan. Tämä heijastanee toisaalta epävarmaa maailmanaikaamme, mutta samalla se oli kaunis viesti läheisyyden ja pysähtymisen tärkeydestä”, Habitaren Creative Lead Päivi Helander sanoo.

Aini Alastalo ja Eemeli Sahima:
HURDLES OF COMFORT 

Työ kyseenalaistaa ja luo metaforisen kuvan siitä, kuinka ihmiset kulttuurillisesti kilpailevat sillä, miltä heidän rentoutumisensa ja mukavasti oleminen näyttää ja tuntuu sekä kodeissa että laajemmin. Työllämme halusimme luoda skenaarion tai pysäytetyn hetken, jossa tämä kilpailu on päättynyt ja tilalla on kannustus rentoutua itselleen sopivimmalla tavalla. 

Kokonaisuus sisältää kilpailun teemaan suoranaisia ja viitteellisiä ilmaisuja. Näitä ilmenee sekä työn teemoissa ja lähtökohdissa, että materiaalisissa valinnoissa. Tulkitsimme teemaa nimenomaisesti luomalla kilpailun teemaan kohdennetun suunnitelman ja lopulta installaatiomaisen, kyseenalaistavan mutta kannustavan teoksen.

Kuva: David_Jacob


Anna-Karoliina Boele, Laura Johansson ja Ella Kankaanpää:
PIRTA – LAYERS OF COMFORT

Kilpailun teema herätti kysymyksiä mukavuudesta ja rentoutumisesta; Tarvitsemmeko ulkoisia ärsykkeitä tunteaksemme olomme mukavaksi? Mielestämme mukavuutta ja aitoa läsnäoloa ei voi suorittaa tai pakottaa, vaan sille on annettava aikaa ja se vaatii kärsivällisyyttä. Halusimme haastaa nykypäivän tavanomaisia rentoutumisen keinoja ja luoda alustan mukavuudelle minimalistisin keinoin.

Habitaren Kerroksia/Layers-teeman hengessä työmme käsittelee ajan, materiaalien sekä kehon ja mielen kerroksia. Pyrimme konseptimme avulla tarjoamaan ihmisille mukavuusalueen, joka muistuttaisi kehoa ja mieltä laiturilla makoilusta tai kalliolla istuskelusta luonnon äärellä.


Henry Lång ja Ella Nikulainen: LOOM ROOM 

Mukavuuden ja kodikkuuden kokemukset rakentuvat ajan myötä erilaisten muistojen kerrostumina. Omannäköinen ja mukava tila vaatii rohkeutta valita asioita, joista itse pitää ja jotka tuntuvat itsestä hyvälle. Olomme on mukavin tiloissa, joihin olemme jättäneet oman kädenjälkemme ja jotka olemme tehneet omiksemme. Henkilökohtaisten muistojen, kokemusten, esineiden ja huonekalujen kerrokset muodostavat yhdessä ainutlaatuisen kudelman siitä, keitä olemme. 

Loom Room on tilakokonaisuus, joka nojaa kerroksellisuuden ja mukavuuden väliseen suhteeseen. Se muodostuu kolmesta seinäelementistä, joita on mahdollista liikutella ja asetella uudelleen käyttäjän omin ehdoin. Näyttelyvieraat ovat tervetulleita osallistumaan yhteisen kudelman luomiseen ja vahvistamaan henkilökohtaista kokemustaan omasta paikasta. Monenväristen, -mittaisten, -materiaalisten ja -vahvuisten kangasmateriaalien kautta tilan seinille muodostuu kiinnostava ja kerroksellinen kudelma.


Jenni Suur-Inkeroinen: HALI

Hali on läheisyyden tarpeesta inspiroitunut halipeitto. Sen lähtökohtana on tuoda turvan tunnetta kietovassa halauksessaan, käyttäjän samalla halatessa takaisin. Tulkitsin mukavuusaluetta tilana, joka tuntuu turvalliselta. Hali on luonnollinen tapa lohduttaa sekä lohduttautua, ja siksi pidän sitä turvallisimpana tilana.


Tiia Tietäväinen: HARMONIA

Harmonia-mobilen kautta tarkoituksenani on herättää tunteita tasapainosta ja turvallisuudesta sekä luoda visuaalista iloa seesteisen liikkeen avulla. Mobilen horjunta ei kaada kokonaisuutta, vaan se soljuu pehmeästi, kunnes liike tasaantuu. Tämä symboloi mukavuusalueen luomaa turvallista tilaa, joka tukee ja auttaa yksilöä palautumaan haastavista tilanteista. Mobile on myös käytännöllinen työkalu, joka muistuttaa katsojaa pysähtymään hetkeen ja löytämään turvaa sekä inspiraatiota omalta mukavuusalueeltaan. 

Suorituspainotteisessa yhteiskunnassa mukavuusalueelta poistumista korostetaan usein, mutta Harmonia-mobile muistuttaa siitä, kuinka tärkeää on myös palata mukavuusalueelle säilyttääksemme voimavaramme. Voimme kokea onnistumisen tunteita myös mukavuusalueella. Mobilessa yhdistyy myös Habitaren Kerroksia/Layers teema, sillä se rakentuu osioiden kerroksista ja mukavuusalue kokemusten kerroksellisuudesta.

Lue lisää vuoden 2024 kilpailutehtävän määrittelystä

Habitare-suunnittelukilpailu 2024

Suunnitteluaihe ja tehtävän määrittely

Tänä vuonna kilpailijoiden tehtävänä on suunnitella ja rakentaa Mukavuusalue yhdelle tai useammalle henkilölle Habitaren vuoden 2024 teeman Kerroksia/Layers hengessä. Kilpailutyön konseptin tai materiaalin käytön tulisi heijastaa Kerroksia/Layers-teemaa.

Habitare haluaa tutkia teeman kautta sitä, miten kodit tai tilat syntyvät: miten nykyisyys muotoutuu menneestä, yksilöllisistä tyyleistä, asioista joita emme havaitse, vuoropuheluista sekä asioiden törmäytyksistä.

”Mukavuusalue tuo inhimillisen lisäulottuvuuden Habitaren teemaan – millaisissa tiloissa tai paikoissa, olotiloissa tai muodoissa olemme elementissämme? Mitä ympärillemme tarvitaan, jotta tiloihin syntyy yksilöllinen mukavuuden kerros?” Habitaren Creative Lead Päivi Helander sanoo.

Kuka voi osallistua kilpailuun?

Kilpailuun voivat osallistua Suomessa muotoilua ja arkkitehtuuria opiskelevat henkilöt sekä Taideyliopiston opiskelijat ja heidän muodostamansa työryhmät. Työryhmien kokoa ei ole rajoitettu. Kilpailun järjestäjät kannustavat kilpailijoita kokoamaan monialaisia työryhmiä, jotka antavat mahdollisuuden tehtävän ennakkoluulottomalle käsittelylle. Osallistujien, myös työryhmien kaikkien jäsenten, tulee olla kirjoilla edellä mainituissa oppilaitoksissa kilpailun julkistamishetkellä 7.3.2024.

Kilpailun aikataulu

Kaksiosaisen kilpailun ensimmäisen vaiheen osalta kilpailutöiden jättöpäivä on 3.5.2024 klo 16. Ensimmäisessä vaiheessa tuomaristoon kuuluvat Habitaren Creative Lead ja Aalto-yliopiston luennoitsija Päivi Helander, arkkitehti ja Aalto-yliopiston professori Pentti Kareoja sekä muotoilija ja Aalto-yliopiston professori Tomek Rygalik.

Tuomaristo valitsee kilpailun finalistit, joiden kilpailutyöt ovat esillä Habitaressa 11.–15.9.2024. Kilpailun voittajan valitsee päätuomari, joka julkistetaan myöhemmin. Voittaja julkistetaan Habitaressa avajaispäivänä 11.9.2024.

Habitare-suunnittelukilpailun 2024 palkinto on 5000 euron stipendi, jonka lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Kilpailuehdotusten arviointikriteerit

Tuomaristo kiinnittää arvioinnissaan huomiota ehdotusten taiteelliseen ja muotoilulliseen laatuun. Kilpailuehdotuksia arvioidaan myös niiden toiminnallisten, materiaalien ja rakenteellisten ominaisuuksien perusteella.