Skip to content

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Protoshop 2023 prototyypit ja suunnittelijat

Habitaren Protoshop-näyttelyssä 2023 esittäytyvät prototyypit on valittu. Uuden muotoilun suuntia ilmentävä näyttely avaa näkymän huomisen esinemaailmaan. Tuoteideoissa nähdään uusia tulkintoja klassisiin kalustetyyppeihin, oivaltavia pientuotteita ja ratkaisuja kotien muuttuviin kalustushaasteisiin.

 

 

TEX-LAMPS | STUDIO D-JA

Tex-valaisimet esittelevät uudenlaisen varjostintyypin, jossa monikulttuurinen estetiikka yhdistyy kestävään funktionaalisuuteen. Kevyt, muotoon taiteltu varjostin on syntynyt materiaali- ja rakennekokeilujen kautta ja sen keveys perustuu kudonnan kerroksellisuuteen.

 

Studio D-ja on helsinkiläinen Yi-Chiao Tienin ja You-Chia Chenin perustama muotoilukollektiivi. Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja tekstiilisuunnittelun ohjelmista valmistuneilla suunnittelijoilla on poikkitieteellistä osaamista tuote-, tekstiili- ja tilasuunnittelusta. Tutkimus, välittäjänä toimiminen ja dynaamisuus ovat heidän ydinarvojaan ja he pyrkivät innovoimaan alojen välisiä rajoja ylittämällä.

studiodja.com

@studio.d_ja

±30 | SHOKO BAMBA

±30 on monikäyttöinen sarjapöytä, jonka inspiraatio on tullut 30 senttimetrin korkeuserosta istuimen, pöydän ja seisomatyöpisteen välillä. Kokonaisuudesta voi rakentaa erilaisia vaihtoehtoja kodin työpisteeksi ja sisäkkäin asetettuna pöydät muodostavat palapelimäisen hyllyn. Pelkistetty ja rauhallinen muotokieli mahdollistaa kokonaisuuden sulautumisen monenlaisiin tiloihin.

Shoko Bamba on maisteriopiskelija Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ohjelmassa. Suunnittelijana häntä motivoi ajatus siitä, että teknologian kehittyessä meidän on mahdollista kyseenalaistaa ja uudelleen kehittää maailmaamme kestävämmäksi ja toimivammaksi. Tämä tekee ajastamme erityisen kiinnostavan muotoilijalle.

@schokobananen

SEESAW SIMO LAHTINEN

Seesaw-seinävalaisimen suunnittelussa inspiraatiota on löytynyt perinteisistä lasten puuleikkikaluista. Nimi ja muoto viittaavat keinulautaan. Leikkisyyden ohella valaisimen muotokieli on elegantti ja toiminnoiltaan funktionaalinen. Valaisin soveltuu erinomaisesti niin lukulampuksi kuin tilaelementtejä korostavaksi valaisimeksi.

Simo Lahtinen on Aalto-yliopistosta valmistunut teollinen muotoilija. Suunnittelijana hän pyrkii saavuttamaan tasapainon toiminnallisuuden ja visuaalisuuden välille hyödyntäen taustaansa arkkitehtuurin ja käyttäjäkeskeisen suunnittelun parissa sekä intohimoaan pohjoismaisen muotoilun puhtaaseen estetiikkaan. Hänen tavoitteenaan on luoda muotoilua, joka on sekä rehellistä että merkityksellistä ja jolla on positiivinen vaikutus sekä käyttäjiin että ympäristöön.

simolahtinen.com

@lahtinensi

OTUS WALTTER MAHLBERG

Otus on massiivimännystä valmistettu penkki, joka omaa voimakkaan identiteetin ja kutsuvan luonteen. Penkin muoto ja sen korostuneen rakenteelliset elementit syntyivät sorvauskokeilujen kautta. Penkki ja sen jakkaraversio on suunniteltu kestämään käyttöä.

Waltter Mahlberg suunnittelee rehellisiä objekteja, joilla on funktio. Muotoiluprosessissa hänelle on tärkeää käsillä työskentely ja hän tutkii muotoa sekä materiaalia käytännön tekemisen kautta. Hän on kiinnostunut erilaisista työstötavoista ja niiden mahdollisuuksista.

@waltter.works

PITELE EEMELI SAHIMAA

Pitele on yhtenäinen sarja kynttilänjalkoja, jonka jokainen osa on sekä erottuva että itsenäinen. Lähtökohtana oli tehdä messingillä juottamisen harjoitteita, tuoda metallille ominaisia piirteitä esiin sekä työskennellä intuitiivisesti osien yhdistelyssä. Työt sisältävät huvittavaa teknisyyttä ja harkittua sattumanvaraisuutta.

Eemeli Sahimaa on muotoilija ja puuseppä, jonka tunnevetoisessa työskentelytavassa korostuu pohdiskelu ja kyseenalaistaminen. Eemeli ajattelee prosessin olevan lopputulosta tärkeämpi. Kepeä touhuaminen tuottaa usein vakavamielistä suunnittelua paremmat tulokset.

eemelisahimaa.fi

@eemeliaapeli

BLOCK HANNA SÄRÖKAARI

Block on sarja mehiläishotelleja, jotka ovat saaneet inspiraatiota betonisista kerrostaloista ja kaupunkiympäristöstä. Ne luovat pesäpaikkoja mehiläisille, mikä voi auttaa lisäämään mehiläisten määrää ja lajien monimuotoisuutta. Mehiläishotellit voidaan kiinnittää ripustuskoukun avulla esimerkiksi puutarhaan, puuhun tai seinälle yksitellen tai sarjana. Pelkistetyt palat ovat tiilimäisiä harkkoja, jotka mukautuvat hyvin eri ympäristöihin.

Hanna Särökaari on Aalto-yliopistosta valmistunut sisustusarkkitehti ja muotoilija. Ekologinen ja kestävä suunnittelu on Hannalle tärkeää ja hän onkin suunnitellut useita kasviaiheisia töitä. Hanna on ollut aikaisemmin mukana Talentshopissa ja hänen töitään on ollut esillä useissa kansainvälisissä näyttelyissä ja julkaisuissa.

hannasarokaari.fi

@hannasarokaari

NARU SUVI VIHERSALO

Naru on oivaltavasti narun avulla koottava puinen valaisin, johon japanilainen arkkitehtuuri ja arvostus käsityöperinnettä kohtaan ovat tarjonneet inspiraatiota. Valaisimessa näkyy vaikutteita japanilaisuudesta ja suomalaisuudesta. Pelkistetty, ajaton ja luonnonmateriaaleihin luottava valaisin on valmistettu tammesta.

Suvi Vihersalo opiskelee kolmatta vuotta sisustusarkkitehtuuria ja kalustemuotoilua Lahden muotoiluinstituutissa. Inspiraation ja vaikutteet hän löytää lähiympäristöstään – erityisesti arkisista asioista ja keskeneräisyydestä. Aikaa kestävät materiaalit ovat Suville tärkeitä. Hän ei halua asettaa suunnittelulle rajoja ja on utelias laajentamaan osaamistaan uusille osa-alueille.

@suvivihersalo

VANA NETTA KANDELIN

Vana on sarja seinäpeilejä, joiden kehykset kutsuvat leikittelemään. Peilejä osittain kehystävä taivutettu putki mahdollistaa erilaisten asetelmien kokoamisen esimerkiksi kuivakukilla. Staattisesta peilistä tulee ikään kuin elävä esine, jonka äärellä voi viettää luovia hetkiä luontoyhteyttä ja harkittuja kokonaisuuksia rakentaen.

Netta Kandelin on valmistunut sisustusarkkitehdiksi ja kalustemuotoilijaksi Lahden muotoiluinstituutista. Valmistuttuaan hän janosi lisää tietoa ja käytännön kokemusta eri materiaalien parissa työskentelystä ja opiskelee nyt lasinpuhallusta Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Muotoilijana häntä kiinnostaa arkisten ongelmien ratkaiseminen käytettävyys ja kestävyys edellä, sekä nokkelien ja ilahduttavien esineiden ja kokemuksien suunnittelu.

nettakandelin.com

@nettakandelin

DEVILS TRAY LENNART ENGELS

Devil’s tray on kokoelma keraamisia astioita, jotka hyödyntävät ikivanhoja symboleja ja muotoja luodakseen esineitä, jotka häivyttävät rajan muotoilun ja taiteen sekä menneisyyden ja tulevaisuuden välillä. Esineiden pintastruktuuri syntyy osana valmistusprosessia, jolloin valmistustekniikka synnyttää ornamentiikan. Keraamisen 3D-tulostuksen yhdistäminen perinteiseen käsityöhön luo kiinnostavan jännitteen modernin teknologian ja arkaaisen visuaalisen ilmeen välille. Katsojalle jää tilaa tulkita miten ja milloin esineet on valmistettu.

Lennart Engels on alunperin Antwerpenista lähtöisin oleva taiteilija ja muotoilija, joka toimii nykyään Helsingissä. Hän on innovoija, jolla on intohimoinen suhde materiaalitutkimukseen ja uusiin valmistusmenetelmiin. Lennart etsii kokeellisia vaihtoehtoisia todellisuuksia, jotka kyseenalaistavat sen, miten näemme ympäröivän maailman ja kehitämme sitä. Tällä hetkellä hänen työnsä keskittyy keramiikkaan, geopolymeereihin, vaihtoehtoisiin valmistusmenetelmiin ja kontekstuaaliseen muotoilututkimukseen.

@lennart.engels

POMPOM | EVELIINA SAARENTAUS

Pompom on rento mutta ryhdikäs nojatuoli, joka kutsuu istahtamaan. Vankka runko kannattelee säkkituolimaista istuintyynyä kuin selkäranka ihmiskehoa. Tuoli syntyi halusta luoda jotain pehmeää ja lohdullista arjen kiireen ja vaativuuden vastapainoksi.

Eveliina Saarentaus opiskelee kolmatta vuotta sisustusarkkitehtuuria Aalto-yliopistossa. Eveliina on aiemmalta ammatiltaan hiusmuotoilija ja kuvittanut myös lastenkirjan. Lasten ennakkoluulottomuus ja uteliaisuus sekä monialainen työskentely suunnittelijana inspiroivat häntä. Kalustemuotoilua hän lähestyy tarinankerronnan kautta – kalusteet herättävät monin aistein havaittavia mielikuvia ja tunnelmia.

@evesaarentaus

SILHOUETTE ANTON MIKKONEN

Silhouette on tutkimus teräksen ominaisuuksista ja mahdollisuuksista. Oivaltavan rei’itystekniikan avulla teräslevy muuttuu jäykäksi, ja tätä ominaisuutta on hyödynnetty pukkijalan valmistuksessa. Kevyestä ilmeestään huolimatta pukkijaloista voidaan rakentaa pöytiä, jotka kykenevät kannattelemaan huomattavaakin painoa. Kekseliään tuotteen rehellinen, raikas ja tuore ilme on syntynyt valmistustavan seurauksena.

Anton Mikkonen on muotoilija, joka tutkii materiaalien potentiaalia ja kykyä uudelleentulkita tuttuja esinetyyppejä. Hänen työnsä sijoittuvat käyttöesineen ja veistoksen välimaastoon. Antonin työskentelytapa on prosessivetoista ja hän on kiinnostunut epätyypillisten materiaalien harmoniasta. Antonin työssä pelkistetty muotoilu kohtaa hienovaraisen oivaltavan detaljiikan.

antonmikkonen.com

@antonmtmikkonen