Sirkku Saariaho -

Mitä muotoiluoppiminen antaa lapsille?

Habitare16_HabiKids_photo_A

Ensi syyskuussa Habitaren lasten aluella, Habi Kidsissä, keskitytään muotoilukasvatukseen ja luovaan oppimiseen.

Asialla ovat nyt lapset itse, Habi Kids -alue on tehty heidän suunnitelmiensa pohjalta. Suomen muotoilukasvatusseuran järjestämissä työpajoissa lapset ovat miettineet mitä ja millainen kokonaisuus Habi Kids voisi olla: Helsingissä tehtiin pohjapiirustuksia, palvelupolkua ja ohjelmaa, Loviisassa tilan väri- ja kuosisuunnittelua. Lopputuloksena on leikkilaboratorio ja luovan oppimisen tila, joka on ehkä maailman hauskin oppimisen huvipuisto.

Mutta, miksi lapsille tulisi opettaa muotoilukasvatusta, kerro meille Viivi Lehtonen, Suomen Muotoilukasvatusseurasta.

– Voidaan puhua myös muotoiluoppimisesta (design learning), se on lähempänä lasten maailmaa. Muotoiluoppiminen edistää lasten ympäristönlukutaitoa, se on myös luovaa oppimista. Kun teet asioita itse, opit enemmän. Itse tekeminen kehittää kriittistä ajattelua, luovaa ongelmanratkaisua sekä ryhmätyö- ja ilmaisutaitoja, Lehtonen vastaa.

Uudet perusopetuksen opetussuunnitelmat otettiin käyttöön viime syksynä kaikissa kunnissa ja kouluissa. Niiden tavoitteena on muun muassa kannustaa lapsia aktiivisuuteen, oppia ottamaan vastuuta opiskelustaan, asettamaan tavoitteita ja ratkaisemaan ongelmia.

Tuoreessa opetussuunnitelmassa puhutaan ilmiöoppimisesta, mikä on hyvin lähellä muotoiluoppimista. Molemmissa liikutaan alhaalta ylöspäin eli annetaan lasten vaikuttaa siihen, miten he oppivat.

Suomen muotoilukasvatusseuralla oli viime vuonna pilottihanke Helsingin Arabiassa. Sen aikana opettajat perehdytettiin muotoiluoppimisen metodeihin.

– Opettajat osallistavat lapset oppituntien suunnitteluun, se motivoi lapsia oppimaan. Jokainen opettaja tekee sen tietenkin tavallaan, Lehtonen täsmentää.

Muotoiluoppimisen tueksi Suomen Muotoilukasvatusseura jakaa jatkuvasti uutta oppimateriaalia opettajille. Samoin koulut voivat tilata yhdistyksen kouluttaman muotoilulähettilään näyttämään, mitä muotoiluopettaminen on käytännössä. Paikalle voi tulla vaikka tuote- tai vaatesuunnittelija, tila- tai huonekalusuunnittelija, graafikko, käsityöopettaja tai palvelumuotoilija.

Silti, pitääkö lapsille erityisesti opettaa luovuutta? Eikö sen vain pitäisi antaa säilyä heissä, kannustaa sen käyttöä? Harvoin lapsi sanoo, että hänellä on pulma tai ongelma. Jos jokin asia ei onnistu heti, lapsi miettii hetken, kokeilee uudestaan, mietti, kokeilee, miettii ja lopuksi löytää ratkaisun.

– Juuri tämä ajatus on muotoiluoppimisen ytimessä. Katso-keksi-kokeile-kerro-ajattelu on lasten maailmasta ja heille luonnollinen tapa toimia. Lapsi haluaa tehdä asioita itse. Me kannustamme heitä astumaan suunnittelijan saappaisiin. Lastakin motivoi mahdollisuus, Lehtonen sanoo.

Muotoiluoppiminen siis kannustaa aloitteellisuuteen, kokeiluihin, opettaa näkökulman vaihtoa ja omien ideoiden jakamista. Ja aina voi kokeilla uudestaan eikä antaa virheen tai epäonnistumisen lannistaa. Näistä luovien alojen työkaluista on hyötyä meille kaikille, koska elämä on – jatkuvaa oppimista.

Materiaalia opettajille

http://www.muotoilukasvatus.info/muotoilukasvatus/

Habi Kidsin teemat

http://www.muotoilukasvatus.info/ajankohtaista/

Suomen suurin huonekalu-, design ja muotoilutapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9.2017. Habi Kids on Helsinki Design Weekin Lasten viikonlopun satelliittitapahtuma. Lasten viikonloppu on yksi Helsinki Design Weekin päätapahtumista 13.–17.9.2017.